7DagenCirculair Lesmateriaal vrij beschikbaar

Rieta Aliredjo /// 26 juni 2017

Ons doel is zoveel mogelijk kinderen vertellen over de circulaire economie en hoe zij daar nu en later aan kunnen bijdragen. Scholen zijn belangrijke partners om dit doel te bereiken. Eerder dit jaar hebben wij de eerste pilot van 7DagenCirculair mogen uitvoeren. Nu staan alle opdrachten die toen bedacht zijn én een aantal nieuwe online: vrij beschikbaar voor elke leerkracht of docent die met de klas aan de slag wil met het onderwerp Circulaire Economie.

Duurzaam Door

Begin dit jaar konden wij met hulp van een aantal partners en subsidie uit het Duurzaam Door programma een start maken met het lesprogramma 7DagenCirculair. In maart was het dan echt zover: een pilot op basisschool Wijzer aan de Vecht in Utrecht, waar 41 leerlingen uit groep 6, 7 en 8 met ons een reis hebben gemaakt door de circulaire economie. Niet veel later konden we letterlijk weer duurzaam doorpakken en kregen we de kans om opnieuw 7DagenCirculair aan te bieden. Helaas was het voor de scholen die wij benaderd hebben niet mogelijk om nog voor de vakantie een dergelijk programma te agenderen. Ook merkten we dat niet alle scholen nog helder hebben wat circulaire economie eigenlijk inhoudt. In overleg met de Natuur en Milieufederatie Utrecht (die het programma coördineert) zijn wij toen overeengekomen om alle ontwikkelde lessen én een aantal nieuwe opdrachten online toegankelijk te maken: de start van het lesmenu op onze website.

Circulaire Economie begint klein

De Circulaire Economie is een groot en veelomvattend onderwerp. Maar ons inziens kan het heel klein beginnen, met een stukje bewustwording, een experiment, een spel. Het is een onderwerp dat niet alleen de aandacht van bedrijven en bestuurders zou moeten krijgen, maar ook gedeeld moet worden met de jongste deelnemers aan onze maatschappij: leerlingen op de basisschool en de middelbare school. Niet alleen omdat het hun toekomst betreft maar ook omdat het belangrijk is de noodzaak voor en informatie over een circulaire economie te delen tijdens deze vormende jaren. Wat je op jonge leeftijd inspireert, motiveert jou ook op latere leeftijd. Onlangs heb ik hier als gast van de What if Waste Podcast meer over verteld.

Delen is vermenigvuldigen

De beste manier om te vermenigvuldigen is door te delen. Voor veel scholen is circulaire economie nog een nieuw onderwerp. Wij hopen dat de drempel om dit onderwerp een keer in de klas te behandelen verlaagd wordt door het toepassen van één of meerdere opdrachten van ons lesmenu. Per opdracht is een lesbrief en een werkblad beschikbaar, zodat elke leerkracht of docent hier direct met haar of zijn leerlingen mee aan de slag kan. Al het materiaal is gratis te downloaden (je hoeft zelfs geen account aan te maken!) en te gebruiken onder een Creative Commons “Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal” licentie. Wat dit precies inhoudt lees je hier. In het kort ben je vrij om:

  • het werk te delen — te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken — te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken onder de voorwaarden van naamsvermelding (laat het logo van 7DagenCirculair staan op de lesbrief en werkbladen), niet-commercieel gebruik en vrij-delen (als je het aanpast, of remixed, stel het dan ook beschikbaar onder dezelfde licentie).

We wensen je veel plezier met het materiaal en laat ons weten hoe de les is gegaan! Deel je verhaal op social media en tag ons op @7dagencirculair. Ook horen wij graag je feedback en ideeën voor nog meer leuke lessen over de circulaire economie.